Blog
  • Hoofdpagina
30
11
2019

HET BELANG VAN VEILIGHEID VOOR MOEDER EN DOCHTER

Door Riaz 0

In november startte de eerste les van de 9-delige Krav Maga Women Only cursus. Tijdens deze cursus leren vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden omgaan met gevaarlijke en intimiderende situaties waar zij in het dagelijkse leven mee geconfronteerd kunnen worden. In de groep zien we dat veel vrouwen verschillende beweegredenen hebben om mee te doen. Waar de ene zich graag wil leren verdedigen, is de ander op zoek naar het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen. Meer informatie over de Krav Maga Women Only cursus vind je hier.

Een bijzonder duo dat deelneemt aan de cursus zijn moeder en dochter Renate (49) en Nikki (12). Nikki zit in de brugklas, wat betekent dat zij dit jaar een stuk zelfstandiger zal worden. Hoewel Renate erg trots is, brengt dit uiteraard ook zorgen met zich mee. Wij hebben Nikki en Renate een paar vragen gesteld over de keuze om de Krav Maga Women Only cursus te volgen, en hoe dit bijdraagt aan hun gevoel van veiligheid als moeder en dochter.

Zouden jullie ons allereerst iets over jullie zelf kunnen vertellen?

Nikki (12): “Ik zit nu in de 1e van de middelbare school, heb het daar heel leuk en heb een leuk en fijn dagelijks leven. Ik ben super fan van Netflix en met name series zoals Stranger Things.”

Renate (49): “Ik verkoop o.a. edelsteensieraden en geef les in WYO. Dit is een combinatie van diverse bewegingsvormen, zoals Qi Gong / workout.”

Wij wonen met z’n tweetjes. We hebben het heel gezellig en doen veel samen. We houden van films en series kijken, lekker eten, met onze katten knuffelen en naar Griekenland op vakantie gaan.”

Wat heeft jullie ertoe gezet om samen deel te nemen aan de Women Only Krav Maga lessen?

Renate: “Nikki is dit jaar naar de brugklas gegaan. Dat betekent veel meer zelfstandigheid voor haar en ook dat ik haar als moeder weer meer moet loslaten. Omdat er ook mensen met verkeerde bedoelingen rondlopen wil ik dat Nikki zich sterker voelt en alerter is. Ook hoop ik dat ze, indien nodig, zich uit gevaarlijke situaties weet te bevrijden.

Ikzelf heb veel meegemaakt op het gebied van onveiligheid, zowel fysiek als emotioneel, en wilde leren om bewuster en gezonder om te gaan met overleefreacties die daardoor ontstaan zijn. Ik merk dat het me goed doet om op zo’n sterk fysieke manier m’n grenzen neer te zetten en te merken dat ik op mijn lichaam en instinct kan en mag vertrouwen.”

 

Hoe ervaren jullie het beoefenen van Krav Maga in een groep met enkel vrouwen?

Renate: “Heel fijn en veilig. In de rol van aanvaller merk je direct de impact die een fysiek minder sterk persoon op jou uitoefent door bepaalde technieken. Dat maakt me, met betrekking tot mijn dochter, een stuk geruster.

Er is veel respect onderling en vanuit de trainer. Ik zou het wel fijn vinden als we een keer met (echte) mannen i.p.v. stootkussens kunnen oefenen en dan ook helemaal los mogen gaan alsof we daadwerkelijk in een dreigingssituatie zijn. We oefenen nu met stootkussens en zonder verdere bescherming dus je houdt je in.”

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd? Denken jullie dit toe te kunnen passen indien nodig?

Renate: “We hebben diverse technieken geleerd om ons uit iemand z’n greep te bevrijden, zoals meegesleurd worden, aan je haren getrokken worden, bij polsen gepakt worden, tegen de muur gedrukt worden, als je keel dichtgeknepen wordt, omklemd worden.

Wat ik echt goed vind aan deze cursus is dat het niet om techniek/mooie uitvoering gaat maar om hoe je zo efficiënt mogelijk overleeft als dat nodig zou zijn. Ook leren we dat jouw grens jouw grens is en nooit ter discussie staat. Heeft iemand er een probleem mee dan moet ie maar vertrekken. Doet ie dat niet terwijl jij je grenzen heel duidelijk maakt en wordt de betreffende persoon fysiek, dan mag jij jezelf en je dierbaren fysiek verdedigen. Dit kun je wel degelijk met Krav Maga technieken, ook al heeft de ander fysiek overwicht.

Ik denk wel dat we nog meer moeten trainen en vooral herhalen om met al deze technieken te kunnen reageren indien nodig. Want sommige reacties zijn reflexmatig al goed, maar sommige reflexen zoals bij choken zijn anders.  Deze zul je moeten veranderen.

En je moet jezelf een nieuwe reflex aanleren: de ‘get the fuck away’ met een statement in het kruis. Ik denk dat ik die al wel in m’n systeem heb zitten nu want die herhalen we bij alle technieken 😁.”

Zijn er dingen in het dagelijkse leven waar je tegen aan loopt?

Renate: “Voor mij is machteloosheid wel een thema, bijvoorbeeld door onwetendheid, onbetrouwbaarheid of zelfs kwaadaardigheid van mensen, terwijl ik zelf vaak te goed van vertrouwen ben gebleken. Ik kan niet tegen onrecht tegen wie of wat dan ook, een eigenschap die kwetsbaar maakt in een harde en ego-gerichte samenleving.”

Nikki: “Ik moet in de lente/zomer naar Oisterwijk fietsen vanuit Tilburg (Uni). Ik doe daar dan ook ruim 3 kwartier over en zie soms mensen die ik niet al te veel vertrouw. Ook vindt mijn moeder het wel een goed idee dat ik mezelf in geval van nood kan verdedigen en krijg ik hierdoor hopelijk ook nog meer zelfvertrouwen.”

Denk je dat de lessen Krav Maga je kunnen helpen met deze uitdagingen?

Renate: “Het heeft zeker een positieve en belangrijke invloed om letterlijk (fysiek) te ervaren dat je je uit iemands grip kunt bevrijden, ook al gaat het alarm op alle niveaus in je systeem af. Door dit te trainen ontwikkel je ook je cognitieve vaardigheden terwijl je onder druk staat, daarmee leer je ook beter om te gaan met andere soorten geweld dan de puur fysieke.”

Nikki: “Zeker weten, aangezien ik nu al veel zelfverzekerder ben en totaal niet bang ben om alleen boodschappen te doen of om alleen op het perron te staan.”

Hoe is de ervaring als moeder zijnde, om een zelfverdedigingssport te beoefenen met je dochter?

Renate: “Het is een constructieve, directe maar toch ook luchtige manier om bezig te zijn met de ernstige realiteit van gevaren waar je als meisje/vrouw mee te maken kunt krijgen. Ik vind het heel erg leuk om dit samen met mijn dochter te doen en het lucht me ook op om te ervaren hoe sterk ze is. In de rol van aanvaller naar haar toe zet ik het snel op een lopen in ieder geval 😂.”

Hoe is de ervaring als dochter zijnde, om een zelfverdedigingssport te beoefenen met je moeder?

Nikki: “Ik vind het superleuk om met mijn moeder samen technieken te oefenen. Ook is het fijn dat we het hierdoor samen thuis kunnen oefenen. Hierdoor zien we ook bij elkaar dat het niet gaat om hoe sterk je bent maar echt om het in je systeem te krijgen en dat je dus niet in paniek schiet wanneer het moment er helaas toch is aangekomen.”

Ben jij ook benieuwd naar de Women Only Krav Maga cursus? Vanaf 27 januari tot en met 30 maart starten we met een nieuwe cursus. Liever eerst een gratis proefles volgen? Deze hosten wij op 6 en 13 januari. Schrijf je nu in voor de proefles of de gehele cursus via deze pagina. (Schrijf je in vóór 13 januari, of samen met iemand anders, voor een flinke korting!)

 

 

Door: Nomi van Dun

Profielfoto van Riaz

Auteur Riaz

Comment
0

Plaats een comment