Marcel De Groot

Marcel

De Groot

Trainer

Bij Taus Gym begeleid ik de grappling training en de FIT lessen waar ik deelnemers in 45 minuten op het punt probeer te krijgen dat ze moe, maar voldaan zijn. Bij voorkeur kunnen ze de volgende keer ook net wat harder!

Als trainer werken bij Taus Gym stond niet op m’n netvlies toen ik hier begon met trainen. Zoals velen ben ik al jong begonnen met Judo. Dit deed ik meer omdat mijn ouders me naar de judo-lessen brachten, dan dat ik er zelf voor koos. Toch klikte het tussen mij en de sport en wilde ik in mijn tienerjaren meer, dus koos ik ervoor om Japanse Jiu-Jitsu te gaan beoefenen. Niet alleen het trainen trok mij, maar ook de achterliggende filosofie en mythos van de Japanse vechtkunst. Dit had uiteraard niets te maken met de ninja/karatefilms uit de jaren 80 (zoals American Ninja)… *kuch kuch*

Direct na de middelbare school wilde ik bij de Landmacht aan de bak. Ik kwam terecht bij de 11e Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen; De rode baretten. Dit leventje beviel mij de eerste paar jaar prima en groeide ik door tot sergeant 1e klas. Uiteindelijk ging het zandhappen toch wat vervelen. Ik had affiniteit met elektronica en computers, ook degene die de landmacht gebruikte. Daarom besloot ik mijn carrière bij de landmacht de beëindigen en verder te gaan met Technische Informatica.

Ondertussen ben ik af-en-aan blijven trainen en heb ik ook wat uitstapjes gemaakt naar andere sporten, zoals Aikido en Yoseikan. Ik bleef altijd hangen in de fases “examen doen” en “voorbereiden op een volgend examen” tot ik hoorde van Brazilliaanse Jiu-Jitsu (a.k.a. BJJ/Grappling).

Niet precies wetende wat het was, ben ik opzoek gegaan naar een club en kwam ik er snel achter dat eerder geleerde trucjes niet veel uithaalden tegen iemand die écht terug knokt. Net zo snel had ik weer nieuwe trucjes geleerd en begon ik als fanatiekeling te trainen en competities af te gaan. In die periode was BJJ nog erg klein in Nederland en vormde het één wereldje met de MMA-scene. Op die manier kwam ik ook met MMA in aanraking.

In deze periode ontdekte ik dat lesgeven en coachen van deze sport erg leuk is en dat heb ik dan ook bij verschillende sportscholen mogen doen.

Na het afwerpen van m’n junior vacht als software developer, begon het kantoor leven mij te vervelen. Ik ging op zoek naar dynamischer werk en vond dat bij de Politie in de functie van digitaal forensisch specialist bij de Regionale Recherche van de eenheid Oost-Brabant.

Dit heb ik redelijk wat jaren gedaan en in die tijd heb ik veel dingen gezien. Helaas was het werk zodanig hectisch dat er weinig terecht kwam van BJJ/Grappling. Uiteindelijk verliet ik de politie en ging ik werken als docent Software Development. Dit werk doe ik nog steeds.

Mijn voeten wilden weer eens wat mat voelen, maar eigenlijk was ik niet meer opzoek naar een vechterssport. Bij de recherche kwamen we regelmatig in aanraking met de nasleep van “echt” geweld en ik was benieuwd of er iets bestond wat de kans op een succesvolle afloop van zo’n incident kon vergroten.

Krav Maga kwam al snel in beeld, maar ik liep op het eerste gezicht nog niet helemaal warm. Het leek op het eerste gezicht heel erg op Jiu-Jitsu, waar ik weinig aan had als ik écht met iemand in aanraking kwam. Toch ben ik bij de gym bij mij om de hoek, Taus Gym, een kijkje gaan nemen. Al snel was mijn mening over Krav Maga veranderd, dankzij de manier hoe het op Taus Gym gegeven werd. Sindsdien probeer ik steeds een niveau hoger te komen.

Ondertussen zag Riaz dat er interesse was voor de grapplingsport bij de leden van Taus Gym en vroeg mij of ik deze lessen zou willen opzetten. Ik zag hier enorm veel potentie in, omdat het de kans gaf om grappling training en zelfverdediging te combineren. Ik vind het interessant om het vechten/overleven op de grond niet als sport te zien, maar als component van een succesvolle zelfverdedigingstijl. Voor mij was dit dan ook een match made in heaven en heb ik deze kans met beide handen aangegrepen.

Sindsdien zijn we met een groeiend groepje hard aan het timmeren aan de weg naar grappling competities onder de Taus Gym naam.