Blog
  • Hoofdpagina
13
10
2019

HOE VEILIG IS ONZE GEËMANCIPEERDE SAMENLEVING NOU WERKELIJK VOOR VROUWEN?

Door Riaz 0

Wist je dat bijna de helft van de vrouwen aangeeft zich wel eens onveilig te voelen? Grotendeel van dit gevoel vindt plaats in hun eigen buurt, of in het stadscentrum. Dit is terug te lezen in de statistieken van Statline (2017). Maar waar komt dit gevoel vandaan?

Geweld tegen vrouwen

Hoewel vrouwen over het algemeen minder snel betrokken raken bij geweldsdelicten, zijn vrouwen zeker twee keer zo vaak slachtoffer van seksuele delicten. Ook zijn vrouwen vaker slachtoffer van huiselijk geweld. Dat meldt het CBS in de Emancipatiemonitor 2018. Volgens dit rapport is bij ongeveer 60% van de daders een bekende, waarvan grotendeel een buurtbewoner is.

Meisjes plagen, kusjes vragen

Volgens het European Institute for Gender Equality spelen genderrollen ook in 2019 nog een grote rol in geweld en intimidatie tegenover vrouwen. Al generaties lang hanteren we wereldwijd dezelfde genderstereotypes, die erg schadelijk kunnen zijn. Regelmatig durven vrouwen hun grenzen niet duidelijk aan te geven uit angst voor confrontatie, of denken ze dat ze geen kans maken tegenover een agressief persoon.

Centrum Seksueel Geweld meldt dat één op de 8 vrouwen ooit verkracht is. Tussen de 12 en 24 jaar is het risico op verkrachting zeker 4x zo groot. Verkrachting kan hele nare gevolgen hebben voor het slachtoffer. Zo raakt 7% zwanger, en loopt 45% van de slachtoffers posttraumatische stressstoornis op. Zonder gepaste interventie na seksueel geweld, maakt 2/3e van de slachtoffers opnieuw seksueel geweld mee.

In 2018 werden er 2,4 duizend verkrachtingen en aanrandingen gemeld. Dat zijn gemiddeld 6 meldingen per dag. Wanneer we kijken naar alle seksuele misdrijven die worden gemeld (schennis van eerbaarheid, ontucht met minderjarige, ontucht met misbruik van gezag, pornografie en overigen), komen we uit op ongeveer 24 meldingen per dag.

Een positief vooruitzicht

Tussen 2007 en 2017 is er een significante daling geweest in aantal geweldsdelicten tegen vrouwen. Vooral mishandelingen en bedreigingen zijn minder vaak voorgekomen. Seksueel geweld is in de afgelopen jaren licht toegenomen. Gelukkig is er een opkomst in organisaties die zich inzetten voor gendergelijkheid, en zo ook geweld tegen vrouwen bestrijden. Zo zet Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit zich in voor seksuele gezondheid en hebben ze maar liefst 6 campagnes die zich inzetten voor seksuele veiligheid.

Wat kun jij doen?

Het belangrijkste is dat we ten alle tijden respect voor elkaar hebben en begrip tonen voor andermans situatie. Soms durven mensen hun grenzen niet aan te geven. De campagne “Ben je oké?” geeft je tips over hoe je kan handelen wanneer je vermoedt dat iemand in je omgeving lastig wordt gevallen en zelf niet in durft te grijpen. Wanneer we op elkaar letten, kunnen we veel vervelende situaties voorkomen.

Wanneer jij zelf in een lastige situatie terecht komt, is het belangrijk om je instinct te vertrouwen en te weten dat je je niet aan stelt. Jouw grenzen zijn jouw grenzen, en dienen ook ten alle tijden gerespecteerd te worden. Gebeurt dit niet, is het belangrijk om te weten dat iedereen de kracht heeft om zich zo snel mogelijk uit een vervelende situatie te krijgen, zelfs als je het zelf niet gelooft. Er zijn veel zelfverdedigingstechnieken die aangeleerd kunnen worden die weinig kracht vergen.

Leer jezelf verdedigen met de Women Only Krav Maga cursus

Een cursus voor vrouwen, door vrouwen. Taus Gym biedt een cursus van 9 weken waarin vrouwen effectieve zelfverdedigingstechnieken kunnen leren. Deze technieken zijn gebaseerd op realistische, dreigende situaties waar vrouwen mee geconfronteerd kunnen worden. Alle technieken zijn gebaseerd op je instinct en hebben één doel; Zo snel mogelijk veilig wegkomen. Ook werken we aan het voorkomen van confrontatie. Dit doen we onder anderen door vrouwen aan te leren hoe ze doormiddel van stem en lichaamstaal hun grenzen duidelijk kunnen maken. Deze skills zullen uiteindelijk niet alleen handig zijn wanneer je wordt lastiggevallen, maar ook in het dagelijkse leven. Wist je dat veel burn-outs voorkomen kunnen worden wanneer je je eigen grenzen leert kennen, en deze tijdig aan durft te geven?

Ben jij een vrouw die voorbereid over straat wil? Op zoek naar een veilige omgeving waar jij aan je zelfverdediging skills kan werken? Schrijf je dan nu in voor de Women Only Krav Maga cursus via deze link. De cursus van 9 weken (Iedere maandag van 21 oktober t/m 16 december, tussen 19:15 – 20:30) zal grotendeel gegeven worden door een vrouwelijke trainer. Indien je nog twijfelt, ben je welkom om de proefles te volgen op maandag 14 oktober, van 19:15 tot 20:30. Schrijf je in via deze link.

 

Door: Nomi van Dun

Profielfoto van Riaz

Auteur Riaz

Comment
0

Plaats een comment